sobota, 22 lipiec 2017 18:16

Wskazówka na wszelki wypadek - Dostęp nadzorowany Apple

Napisał

Jak większość mam wychowujących maluchy, odkryłam, że oddanie trzylatkowi mojego telefonu, gdy jestem zajęta lub przytłoczona obowiązkami, może mi uratować życie na te kilka kryzysowych minut. Jednak zdaję sobie również sprawę, że wiąże się z tym wiele zagrożeń, jeśli daje się mu telefon bez pewnych zasad. W jakiś instynktowny sposób moje dziecko wie jak poruszać się po aplikacjach w telefonie lepiej ode mnie. Ciągłe naciskanie przycisków zawsze kieruje go do miejsca, gdzie nie chcę, żeby się znalazł.

 

Dzwonił, kasował mi maile, wysłał dziesiątki emotikonek komuś z kim nie rozmawiałam od co najmniej dziesięciu lat, a pomimo moich wysiłków mających na celu ukryć przed nim aplikację - zawsze trafi na YouTube. (P.S. YouTube nie jest odpowiednim miejscem dla dziecka. Zobacz jakie podejmujemy działania w celu wyczyszczenia YouTube należącego do Google). Wiem również, że dawanie mu telefonu do zabawy bez odpowiednich zasad, nawet jeśli siedzę tuż przy nim, grozi tym, że zostanie narażony na zetknięcie się z pornograficznymi i seksualnie nie dwuznacznymi materiałami. Jest po prostu zbyt wiele możliwości pod paluszkami małego, gdy używa jakiegokolwiek urządzenia podłączonego do internetu - nie bądźcie naiwni sądząc, że wasz mały aniołek nie będzie na nie narażony.

 

Więc, co robić? Jednym z moich ulubionych szybkich i łatwych w użyciu rozwiązań jest narzędzie zwane dostęp nadzorowany. To wszystko zmienia! Czasami sama je używam, gdy potrzebuję skupić się na czymś określonym (np.: mojej liście zadań, czy przepisie na potrawę) i zredukować ilość rozpraszających mnie rzeczy.

 

Możesz włączyć to przydatne narzędzie naciskając trzykrotnie przycisk Początek i dzięki niemu urządzenie zostanie w używanej właśnie aplikacji i nie pozwoli na wyłączenie lub zmienienie jej, a co więcej - pozwala mi nawet na ustawienie licznika czasu, co zmniejsza szansę na to, że zmyję mojemu synkowi głowę, gdy uświadomi sobie, że jego wyznaczony czas się skończył.  

 

Tutaj znajduje się link do filmu video wyjaśniającego jak chronić młode umysły za pomocą tego narzędzia oraz instrukcja ze strony Apple:

Korzystanie z funkcji Dostęp nadzorowany na telefonie iPhone, iPadzie lub iPodzie touch

Funkcja Dostęp nadzorowany ułatwia skoncentrowanie się na zadaniu podczas korzystania z telefonu iPhone, iPada lub iPoda touch. Dzięki funkcji Dostęp nadzorowany można uruchomić na urządzeniu pojedynczą aplikację i określić, które z jej funkcji mają być dostępne.

Funkcja Dostęp nadzorowany umożliwia wykonywanie następujących czynności:

  • Tymczasowe ograniczenie urządzenia z systemem iOS do jednej aplikacji.

  • Wyłączenie obszarów ekranu niezwiązanych z zadaniem lub miejsc, w których przypadkowy gest może odwrócić uwagę użytkownika.

  • Wyłączenie przycisków sprzętowych.

Konfigurowanie funkcji Dostęp nadzorowany

Aby skonfigurować funkcję Dostęp nadzorowany, stuknij kolejno opcje Ustawienia > Ogólne > Dostępność > Dostęp nadzorowany. W tym miejscu możesz wykonać następujące czynności:

  • Włączyć lub wyłączyć funkcję Dostęp nadzorowany.

  • Ustawić kod dostępu do funkcji Dostęp nadzorowany, który zapobiega wyjściu z aktywnej sesji przez inną osobę.

  • Określić, czy w trakcie sesji urządzenie może przejść w tryb uśpienia.

Rozpoczynanie sesji funkcji Dostęp nadzorowany

Aby rozpocząć sesję funkcji Dostęp nadzorowany, wykonaj następujące czynności:

  1. Otwórz aplikację, z której chcesz korzystać.

  2. Naciśnij trzykrotnie przycisk Początek.

  3. Dostosuj ustawienia sesji, a następnie stuknij opcję Uruchom.

Sterowanie aplikacjami, czułością ekranu i wykrywaniem ruchu

Za pomocą funkcji Dostęp nadzorowany możesz wyłączać opcje aplikacji, części ekranu i wykrywanie ruchu. Wykonaj następujące czynności:

Aby wyłączyć opcje aplikacji i obszary ekranu aplikacji, wykonaj następujące czynności:

  1. Obrysuj część ekranu, którą chcesz wyłączyć.

  2. Dopasuj obszar przy użyciu uchwytów.

Aby urządzenie ignorowało wszystkie gesty dotykania ekranu, wyłącz opcję Dotknięcie.

Aby urządzenie z systemem iOS nie przełączało się z trybu pionowego na poziomy ani nie reagowało na inne ruchy, wyłącz opcję Ruch.

Kończenie sesji funkcji Dostęp nadzorowany

Jeśli na urządzeniu z systemem iOS używasz czytnika Touch ID, możesz za jego pomocą zakończyć sesję funkcji Dostęp nadzorowany. Najpierw stuknij kolejno opcje Ustawienia > Ogólne > Dostępność > Dostęp nadzorowany > Ustawienia kodu, a następnie włącz opcję Touch ID. Teraz podczas korzystania z funkcji Dostęp nadzorowany możesz zakończyć sesję, wykonując następujące czynności:

  1. Naciśnij raz przycisk Początek.

  2. Użyj czytnika Touch ID.

Jeśli na urządzeniu nie korzystasz z czytnika Touch ID, wykonaj następujące czynności, aby zakończyć sesję funkcji Dostęp nadzorowany:

  1. Naciśnij trzykrotnie przycisk Początek.

  2. Wprowadź kod funkcji Dostęp nadzorowany.

 

Źródło: http://endsexualexploitation.org/articles/safety-tip-apples-guided-access/

Czytany 979 razy